Dnia 30 marca odbył się szkolny konkurs „WIELKANOC PO KRAKOWSKU” ważne wydarzenie w życiu naszej szkoły. Była to już IX edycja konkursu.
Patronat Honorowy objęli :
• Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski
• Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski
• Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak
• Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
• Przetwórstwo Mięsne Płatek
• Piekarnia i Cukiernia Buczek
Patronat Merytoryczny:
• Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Patronat Medialny:
• Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków
• Prowincja św. Antoniego z Padwy i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych w Krakowie franciszkanie.pl
W organizację włączyli się również:
• Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
• Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
• Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
• Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
• Krakowska Kongregacja Kupiecka
• Cech Rzemiosł Spożywczych
• Auchan
• ORBIS
• Fundacja Brat Słońce
• Bidfood Farutex
• Rada Rodziców przy ZSPS
• Wydawnictwo ZNAK
• Przetwórstwo Mięsne Płatek
• Piekarnia i Cukiernia Buczek
• Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie
Konkurs zorganizowano w następujących kategoriach: wystawa wyrobów piekarskich, wystawa wyrobów wędliniarskich, wystawa wyrobów cukierniczych, wystawa potraw kulinarnych, wielkanocne nakrycie stołu.
„Wielkanoc po Krakowsku” to konkurs, który cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży. Jest to też święto łączące całą społeczność szkoły. Stół wielkanocny ma swoją symbolikę, jest centralnym miejscem, wokół którego podczas Świąt zasiadają całe rodziny. To wizytówka każdego domu podczas Wielkanocy. Spożywanie potraw powinno wiązać się z wymianą dobrych myśli i dobrych słów. Także dekoracja wielkanocnego stołu ma ogromne znaczenie. Wszelkie ozdoby, świeże wiosenne kwiaty i aranżacje dodają uroku i podkreślają atmosferę tego okresu. Wielkanoc dla chrześcijan to święto triumfu życia nad śmiercią, dobra nad złem. Święta Wielkanocne były dla naszych przodków również świętami powitania wiosny, dlatego tak dużo w nich symboli życia i odrodzenia: zielone gałązki, palmy, pisanki. Do tych symboli każdego roku nawiązują nasi młodzi cukiernicy, piekarze, wędliniarze, kelnerzy oraz technolodzy żywności, tworząc swoje wielkanocne eksponaty – prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej. Z okazji konkursu naszą szkołę odwiedzili liczni goście: Małopolska Kurator Oświaty, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, przedstawiciele pracodawców i instytucji współpracujących ze szkołą oraz franciszkanie. Nastąpiło także podpisanie umowy o współpracy Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie.
A oto nasi laureaci :
Kategoria: Kucharz
I – Robert Szczałba
II – Aleksandra Stachyra
III – Paulina Michalak
Kategoria: Cukiernik
I – Magdalena Małek
II – Daryna Kostenko
III – Kateryna Droozhewska
Kategoria: Piekarz
I – Kacper Grochowina
II – Mateusz Knap
Kategoria: Kelner
I – Mateusz Durbas
II – Natalia Zasadni
III – Joanna Cader
Kategoria: Cukiernik – wyrób wykonany u pracodawcy
I – Małgorzata Czerniecka – Pracownia Cukiernicza Antoni Adamek
II – Kamila Drożdż – Pracownia Cukiernicza „Dorotka” Kameccy
III – Sandra Światłoń – Piekarnia i Cukiernia Buczek
Wyróżnienie:
Magdalena Kuś – Pracownia Cukiernicza Adam Adamek
Eva Soloviova – Pracownia Cukiernicza Monika Cyran
Gratulujemy!